dimecres, 10 de maig del 2023

Nou MANIFEST EN DEFENSA DE LA VALL I LA RIERA

Sector garrofers arrasat l'any 2021
Vista la destrossa feta l'any 2021 al sector de Garrofers, dins el pla d'urbanització de la Bonaigua. La Plataforma cívica en defensa de la Vall 2.0. reneix el 2023, amb el propòsit d'evitar que es continuï edificant la Vall de Sant Just en els diversos sectors que queden urbanitzables. Recollim a Change.org adhesions a aquest nou manifest.

 

MANIFEST EN DEFENSA DE LA VALL I LA RIERA



La Serra de Collserola és un patrimoni comú de tots els ciutadans del nostre país i particularment dels residents a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que cal preservar de les agressions, principalment urbanístiques, que poden acabar duent-se a terme a l’empara del Pla General Metropolità (PGM 1976), i dels plans aprovats per l'ajuntament anys enrere, i que a hores d'ara, encara no s'han desenvolupat. Com són el pla parcial de la Bonaigua (la Bòbila), can Candeler 2, can Biosca, i en un futur, possiblement la zona que ocupa la central elèctrica. Aquests espais, han quedat fora del parc natural aprovat el 2010, atès es poden acabar urbanitzant.
Els últims anys el poble de Sant Just ha anat creixent pel Mas Lluí, encara li queda edificar nous equipaments allà, i darrerament s'ha començat a urbanitzar el sector de Garrofers, sense tenir en regla la planificació. També començarà en poc temps l'edificació de pisos al peu de la carretera Reial, a l'alçada del polígon industrial.

Fa anys, la mobilització de la ciutadania va fer convèncer l'ajuntament de Sant just Desvern, de fer el possible per a preservar sectors de Can Oliveres, Can Vilà, Can Carbonell, can Biosca, es demanava més: can Candeler 2, can Biosca 2. No es va incloure en el seu moment la reivindicació de salvar la Bonaigua, ubicada en part, en un sector difícilment edificable per estar sota dues grans línies elèctriques d'alta tensió. Ara l'ajuntament vol desplaçar aquest sostre edificatori al llarg de la riera, per facilitar l'edificació, a canvi,  proposen reduir el sostre edificatori i reverdir l'entorn de la riera. Però totes les alternatives aportades suposen un fort impacte ambiental i de mobilitat, en un sector que no hauria de créixer cap al Parc Natural, per no suposar més pressió antròpica sobre els ecosistemes, ni sobre la ja difícil mobilitat, en un sector, ja bastant col·lapsat en hores punta, que si no s'amplien les vies urbanes, cosa que tampoc interessa ambientalment, acabaria sent un caos total de circulació, gràcies al centenar llarg d'habitatges que s'hi preveu edificar.

Davant d’aquest fet, reneix la Plataforma Cívica en Defensa de la Vall 2.23, col·lectiu de santjustenques i santjustencs; units per l’interès en la defensa i preservació del territori.

NO VOLEM PERDRE MÉS TERRITORI A LA VALL, QUE POT SER NATURAL, O RURAL, VOLEM CONSERVAR-LA I GAUDIR-NE.

La Plataforma assumeix el "Manifest per un nou marc de protecció de Collserola", aprovat l’any 2.005 per la Plataforma Cívica per a la defensa de Collserola.

Com a Plataforma Cívica volem:

* Salvar la Vall de l’especulació urbanística, creixement irracional i depredació ambiental.
* Que les zones no urbanitzades (qualificades com a zones 18 en el Mapa urbanístic de Catalunya) de Can Candeler, can Biosca i la Bonaigua es classifiquin com a zones no urbanitzables.
* Impedir la construcció de noves vies urbanes a l'entorn de la riera, o ampliació de les existents a la Vall.
* L’ampliació dels límits del Parc de Collserola i de l’actual Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), és a dir, integrar al Parc de forma completa les zones de Sant Just abans esmentades.
* La suspensió de qualsevol actuació urbanística que pugui sorgir d’ara endavant, fins que no es revisi el planejament vigent de tot el poble. Hi ha d'haver un procès de participació per decidir fins quant pot créixer Sant Just, i per on.
* Que l’Ajuntament de Sant Just es posicioni de forma clara i rotunda a favor de la no urbanització de l'entorn de la riera i la Vall.

Convidem doncs a totes les ciutadanes i ciutadans de Sant Just i a les Entitats del poble a adherir-se a aquest Manifest i a treballar plegats en la defensa de la nostra Vall.

  Plataforma Cívica en Defensa de la Vall 2.0.
Sant Just Desvern


 

Les entitats que es vulguin adherir al manifest poden comunicar-ho al correu : salvemlavallsjust@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Narcís Prat, catedràtic d'ecologia santjustenc fa divulgació dels impactes que planeja l'ajuntament a la Vall de Sant Just

  El creixement urbanístic, i l'ús i abús del parc de Collserola, destrueix els valors naturals. Cal ser sostenibles i posar límit al cr...