Antecedents del sector de la Bonaigua i la Riera de Sant Just Desvern

Antecedents

Amb l’arribada de la democràcia i després de dècades de creixement descontrolat, a l’entorn de Barcelona, associacions de veïns van exigir un pla d’urbanisme que frenés l’especulació immobiliària i afavorís l’espai públic i els equipaments.

1976 – S’aprova el Pla General Metropolità d'Ordenació Urbana (PGM-76) per la Comisión Provincial de Urbanismo de Barcelona el 14 de juliol de 1976, l'objecte del qual és l'ordenació urbanística del territori que integrava l'anterior Entitat Municipal Metropolitana de Barcelona, i que comprenia un total de 27 municipis. Incloïa la urbanització al voltant de la riera i la continuació de la Plana Padrosa i Bellsoleig fins a Can Carbonell, etc.

1977 - S’aprova el Pla de la Bonaigua dividit en 4 sectors residencials UA‐1 La Bòbila/Can Pedrosa, UA-2 Garrofers, l'UA‐3 Les escales i l'UA‐4 C/ de Riera. La superfície total d'11 hectàrees a l’entorn de la riera de Sant Just.

1978 - L’Institut Sant Just va ser inaugurat en un entorn privilegiat, envoltat de natura. Havent sacrificat i enterrat el conjunt de la Font de la Bonaigua, un punt de trobada al costat de la riera, on també hi havia horts, i convertint part de la riera en un canal soterrat, des de can Padrosa fins can Mèlic.

Al poc temps es va construir el poliesportiu municipal, també en zona potencialment inundable.

2002 - S’aprova una Modificació puntual del Pla General Metropolità a la Vall de Pahissa i en data 12 de febrer de 2003 es va aprovar definitivament la Modificació del Pla parcial d'ordenació de la Bonaigua, incloent un pla d’etapes d’urbanització que vencia el 2015. També l’adaptació al nou traçat viari derivat de la MPGM i reordenant les quatre Unitats d'Actuació que permetia desenvolupar un total de 368 habitatges.

2012 - Modificació puntual del Pla parcial de la Bonaigua UA‐1 La Bòbila‐Can Padrosa

2015 – Finalitzen els drets edificatoris per no haver urbanitzat el sector UA-1. Potencialment desprogramable.

L’AMB redacta un nou projecte consistent en el desdoblament de la canalització de la riera. La canalització preexistent data de finals dels anys setanta.

2020-2021 La Modificació puntual del PGM en l'àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola, aprovat definitivament el 22 de desembre de 2020 i el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola, aprovat definitivament el 6 d'abril de 2021, van establir una nova regulació de l'espai natural, i van delimitar un espai funcional que comprèn els terrenys situats fora de l'àmbit territorial de l'espai PEIN Serra de Collserola que, per les seves característiques o per la seva funcionalitat, són necessaris per a garantir el compliment dels objectius de protecció i millora de la biodiversitat del Parc Natural.

El Pla de la Bonaigua envolta la riera de Sant Just
2021 – Es presenta una proposta de Nuñez y Navarro per desenvolupar la urbanització de la Bòbila amb pisos d’alt standing, com el sector de Garrofers, que s’inicia il·legalment sobredimensionat, amb el vistiplau de l’Ajuntament (El pla no s’aprovarà definitivament fins a abril de 2023, i finalment, modificat al setembre, en conveni amb l’AAVV de la Plana Pedrosa i Bellsoleig). L'Ajuntament de Sant Just Desvern va acordar al ple de 30 de setembre de 2021 una suspensió de llicències i gestió urbanística en l'àmbit de la Bonaigua no desenvolupat (les tres Unitats d'Actuació de la Bòbila, Les Escales i carrer Riera) amb l’excusa d'analitzar la compatibilitat del planejament vigent amb les directrius del Pla especial de protecció del Parc Natural de Collserola, i proposar una nova ordenació, suposadament, menys agressiva pel parc natural, intentant reforçar la funcionalitat ecològica de la riera.

Últim esborrany pla. Alternativa 4.
2023 - L’Ajuntament va presentar un Pla participatiu vinculat a la Modificació del Pla General Metropolità al sector de la Bonaigua en l'àmbit de la riera de Sant Just on van oferir als participants 3 alternatives a la urbanització de la Bòbila que incloïen la resta de sectors de la Bonaigua, amb diferents ubicacions per als blocs de pisos i cases. La gent que hi va participar va exigir la necessitat de valorar l’alternativa 0, sense habitatges. Qüestió desestimada per l’Ajuntament, encara avui, que manté els ànims de construir-hi, ja que un 30% són terrenys de la seva propietat i no ho vol desaprofitar.

Reneix la Plataforma en defensa de la Vall per fer front a aquest desenvolupament insostenible, agressiu amb la riera (en zona potencialment inundable) i qüestionant el model urbanístic densificador del poble de Sant Just que preveu un creixement de més de 1200 habitants en pocs anys, ara que ja hem superat els 20400. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Narcís Prat, catedràtic d'ecologia santjustenc fa divulgació dels impactes que planeja l'ajuntament a la Vall de Sant Just

  El creixement urbanístic, i l'ús i abús del parc de Collserola, destrueix els valors naturals. Cal ser sostenibles i posar límit al cr...