dissabte, 20 de maig del 2023

Debat electoral sobre el model de Poble a Sant Just Desvern


La primera pregunta del debat que organitzava la revista «La Vall de Verç», amb els candidats a l’alcaldia de Sant Just, ha estat sobre el model de poble:

«Les darreres setmanes s’ha donat a conèixer un moviment veïnal de rebuig a la construcció d’habitatges al sector de La Bonaigua. L’entrada i sortida del poble cada cop és més complicada i la connectivitat entre els barris també. I recuperar la riera és una reivindicació creixent. La pregunta als candidats/es: Què proposen en l’àmbit de l’urbanisme, del creixement del poble, la mobilitat i el medi ambient?»


Les respostes dels candidats han estat diverses, algunes concretes al conflicte de la Vall, i altres disperses, les podeu escoltar i visualitzar al següent vídeo (el debat comença al minut 14:30):

 


Aquí en fem un breu resum telegràfic de les argumentacions de cada ponent referent al tema de la Vall, al llarg de tot el debat:


Aleix - CUP - No desenvolupament urbanístic a la Vall. polítiques de canvi. Perquè en el procés participatiu no es va donar com alternativa al desenvolupament de la Bòbila, el creixement zero.

Joan - PSC - Tira endavant tot el planejament vigent lentament, permutant la Bòbila per edificar menys a l'entorn de la riera. Del contrari caldria de 17,2 a 75 milions d'€ de compensació a propietaris quan el pressupost de ajuntament és de 30 milions. Si no s'aprova una proposta alternativa abans de setembre - octubre, no hi haurà manera d'aturar l'edificació de la Bòbila. L'entorn de la riera no és la Vall. Cap partit ha dit com pensen evitar que s'acabi urbanitzant aquest sectors.

Kiko- Som-hi Sant Just - No a la edificació de la Bonaigua, ni les Escales. Tot és especulació. Hi ha gent que hi guanyarà molts calés. Cal transparència.

Ramon - Junts per Catalunya - Protegir la vall. Frenar desenvolupament de la Bòbila i les Escales. L'actual alcalde és el màxim responsable del creixement urbanístic desenfrenat. Pla d'ordenació territorial local. Falta pla de mobilitat dialogat amb veïnat.

Laia- Endavant Sant Just - Els últims 40 anys Sant Just ha crescut desordenadament. Pla d'ordenació territorial local. Pla estratègic a 12 anys. No Bòbila ni Escales. Nou conveni. Els futurs pisos a l'entorn de Frigicoll amb 600 habitatges és un creixement excessiu. Fer nou poliesportiu a la riera- polígon donar servei Mas Lluí.

Just- En comú Podem - L'únic creixement acceptable és el de la Carretera reial, fruit de l'anterior conveni de la Vall. No al creixement per la bòbila, Can Candeler, Enher. Activitat agrícola periurbana. Definir quin model urbanístic necessita Sant Just. Pacte polític per limitar el creixement.

Enric - PP- No volem el desenvolupament de la Bòbila. Trobar terrenys alternatius tot i la dificultat.

Sergi – ERC - Sant Just ha de deixar de ser ciutat dormitori. Cal nova Planificació urbanística estratègica amb participació ciutadana.


Aquí adjuntem les respostes per escrit dels partits que han contestat a l'AAVV de la Plana Pedrosa i Bellsoleig:

 
* PSC

D'acord amb el vostre escrit, us fem arribar la resposta a les vostres preguntes.

Esteu a favor de la urbanització, parcial o total dels entorns de la Riera de Sant Just en els seus trams d’Escales i la Bòvila?
 
No estem a favor de la urbanització establerta. Per això, proposem aprovar un planejament alternatiu que renaturalitzi la Riera de la Bonaigua i allunyi l’edificabilitat de la Vall. En aquesta alternativa, també proposem baixar la densitat per hectàrea, fruit de la reducció substancial dels metres quadrats edificables. En definitiva, una opció que eviti el planejament actual i que doni seguretat jurídica a l’Ajuntament davant d’hipotètiques accions judicials per part dels propietaris.
 
És un risc pensar que l’Ajuntament pot assumir en solitari el cost d’expropiar i indemnitzar els propietaris, de reallotjar els 6 habitatges afectats i d’urbanitzar tot el sector. En funció de les resolucions judicials, el cost a assumir per part de l’Ajuntament pot oscil·lar entre els 17,5 milions en el millor dels casos o 72,3 en el pitjor. Convé recordar que el pressupost ordinari de l’Ajuntament és de 23 milions d’€.
 
Us heu definit de forma precisa en aquests temes en el programa electoral? Ens podeu enviar una còpia del lloc precís on ho exposeu?
 
Com resposta a la seva pregunta, els hi remetem a la lectura del nostre programa electoral, que trobaran a la pagina web  https://www.socialistes.cat/actualitat/programa-electoral-de-sant-just-desvern/“ en l’apartat B) de transformació i desenvolupament.

Aquí teniu les nostres respostes per escrit. El PSC no ha amagat mai el seu posicionament sobre aquest tema durant la campanya i de fet, us convidem a escoltar el debat de La Vall de Verç del passat divendres, on el nostre candidat Joan Basagañas va deixar ben palesa la nostra posició. Us adjuntem l'enllaç en el minut exacte (32.57) en què comenta aquest tema: https://www.youtube.com/live/z3EOrw9Ij2A?feature=share&t=1977



* Som-hi Sant Just

Tot el meu suport a l'Associació de veïns la plana Bellsoleig en la ferma conviccio de que no es fagi res d'edificable en el sectors de la bobila i les escales.

La proposta de fer un Parc Lúdic fluvial recuperan la natura de la conca del riu fins el Llobregat. 


*ERC

Resposta a les peticions de l’AV La Plana Bellsoleig sobre el
desenvolupament del planejament urbanístic dels subsectors de Les
Escales i La Bòvila.


Esteu a favor de la urbanització, parcial o total dels entorns de la Riera de Sant
Just en els seus trams d’Escales i la Bòvila?

Aquesta no és una pregunta que es pugui respondre amb un simple si o un no. I els partits de
Govern, seriosos i responsables com el nostre, sabem de la dificultat de gestionar situacions
d’aquest tipus, on hi ha moltes circumstàncies i factors que cal tenir en compte.

Des del nostre punt de vista hi ha dues opcions radicals. I no estem d’acord amb cap de les
dues.

La primera és mantenir el planejament vigent, desactualitzat i actualment sense sentit, de fa
més de 20 anys. Com diem, no hi estem d’acord.

La segona és no permetre cap mena de desenvolupament urbanístic, amb les conseqüents
indemnitzacions als propietaris i promotors. Amb la qual cosa tampoc estem d’acord perquè
suposaria, per una banda, renunciar a tots els habitatges de protecció oficial, un “luxe” que no
ens podem permetre en una situació greu de crisi habitacional com la que patim. I, d’altra
banda, crearia un endeutament històric pel nostre ajuntament i comportaria un augment
important de l’IBI per tal de fer front als pagaments. I, com hem dit, som un partit de Govern i
rigorós que vetlla pel bé comú i pel bon funcionament dels comptes de l’ajuntament.

Entremig hi ha tot un ventall d’opcions que estem disposats a explorar amb voluntat d’arribar a
un acord el més satisfactori per a tothom: des de l’ampliació dels sectors del planejament fins a
la reducció de la edificabilitat sense perdre sostre d’habitatge de protecció oficial.

Però sense arribar a cap dels dos extrems exposats.

Us heu definit de forma precisa en aquests temes en el programa electoral? Ens
podeu enviar una còpia del lloc precís on ho exposeu?

El nostre programa electoral es pot trobar, des de fa mesos, penjat al web sergisegui.cat.

Un programa obert que ha anat patint modificacions en base a suggeriments que ens han fet
arribar diferents veïns i veïnes del poble i el qual us convidem a consultar.

 


* Enric Salvadores (Partido Popular)

Buenos días. Soy Enric Salvadores del PP. El otro día en el debate que tuvimos en el ateneu dejé clara mi posición en contra de construir en la Vall. Cierto es que la situación debido al compromiso adquirido y a la indemnización que el ayuntamiento tiene que abonar para resolver la situación (entre 70 y 220 millones de euros) hace y mucho me temo en una situación sin retorno. Desde luego y vuelvo a reiterar, mi opinión es contraria.


* En comú podem

Bon dia,

Recentment vam publicar un article amb el nostre posicionament i la nostra proposta al nostre web, ferit, us passem el link perquè pugueu compartir l'article. 


Igualment podeu trobar tot el nostre programa electoral al web. En l'apartat l'espai natural i el model urbà podreu trobar la següent proposta:

Protegir Collserola de la pressió urbana
    1. Impulsarem un pacte cercant l’acord amb totes les forces polítiques per un urbanisme que limiti la construcció a mesura que la trama urbana s’aproximi a Collserola. Cap gran projecte urbanístic de futur s’ha de situar a les portes de Collserola.
    2. Seguirem treballant per reduir al màxim l’edificabilitat del planejament de la bòbila, propiciant pactes que permetin reubicar o desestimar una part important del sostre programat.
    3. Farem les modificacions necessàries per a blindar els possibles creixements a Can Candeler, Can Biosca i l’Enher.  Obrirem el debat en el marc del Consell de Ciutat per tal de debatre el model de municipi respecte als creixements urbanístics vigents.
    4. Impulsarem nous usos per a una major biodiversitat, en un context de canvi climàtic.

* Junts x Cat

Des de Junts ens hem ofert a parlar amb l'AV de la Plana-Bellsoleig des del primer dia que vam tenir coneixement del projecte, que va ser arran de la "jornada participativa" que va organitzar l'ajuntament. Esperem tenir representació a l'Ajuntament a partir del proper 28M, però actualment no en tenim. En aquest sentit, vam venir a una reunió de la junta de l'AV a mitjans d'abril, i hem tingut contacte telefònic directe amb el president per intentar donar el nostre suport i ajudar en tot el que estigui al nostre abast. De fet, estem estudiant el projecte amb la màxima cura i estem en contacte amb una advocada especialitzada amb dret urbanístic per veure la viabilitat de frenar el projecte. 

Feta la primera introducció, i per si no queda clara la nostra postura, us donem resposta a les dues preguntes tal com heu demanat, de manera clara i concisa.
  • Esteu a favor de la urbanització, parcial o total dels entorns de la Riera de Sant Just en els seus trams d’Escales i la Bòvila?  Estem en CONTRA de l'urbanització parcial i total dels entorns de la Riera als trams de les Escales i la Bòbila
  • Us heu definit de forma precisa en aquests temes en el programa electoral? Ens podeu enviar una còpia del lloc precís on ho exposeu?   Ens hem definit. Hem fet vídeos de xarxes i ho hem dit públicament als nostres actes. Podeu trobar-ho en el nostre programa, us n'adjunto el link (el vídeo és anterior a que coneguessim el projecte, pero n'hem fet un posterior que està penjat a Instagram @figuerola_alcalde): https://ramonfiguerola.cat/barris/barri-la-plana-bellsoleig/

Us adjunto també el nostre programa electoral en PDF, on surt a la pàgina 6, apartat d'urbanisme, punt 3. també està penjat al web (
https://ramonfiguerola.cat/programa/)

Amb tot, us fem un parell de consideracions, ja que s'han de tenir en compte dos factors: el primer és que la part de les escales es de titularitat municipal, per tant, és voluntat de l'Ajuntament tirar endavant o no el projecte. Per altra banda, el projecte de la bòbila és un terreny d'un propietari (NyN), el qual amb la llei a la mà pot fer el que legalment estigui permès en el seu terreny segons el PDU actual. En aquest sentit la voluntat de frenar el projecte completament passa per una negociació activa entre l'administració i el particular. I ens comprometem a fer tot el possible, ja que, com ja hem comentat amb alguns veïns, el propietari té interès en modificar el plantejament per les dificultats que suposa construir sota una línia elèctrica. I aquí és on ens intentarem ser forts per poder plantejar una permuta amb un altre lloc.

Finalment, us volem presentar el projecte que tenim per la Vall. Ho vam anunciar fa dos anys en la presentació de Junts al municipi, i ara tots els partits s'han fet seva la idea, cosa que ens sembla genial, i que és convertir-la en un parc urbà porta Collserola, a l'estil Parc Central de Sant Cugat, que connecti la ITV amb el pont del passeig de la muntanya un cop comença a enfilar la muntanya. És la manera de cosir naturalment Mas Lluí i La Plana-Bellsoleig amb la resta de Sant Just i de protegir definitivament la Vall.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cal més habitatge a la Vall de Sant Just? Cal més habitatge d'alt standing a Sant Just? Per a qui?

 La PVDV 2.0 contraargumenta el posicionament oficial de l'Alcalde de Sant Just. Alcalde: "Sensibilitat ambiental, però, emergència...